Holumničan obral ľudí prostredníctvom pyramídovej hry o 182.000 eur

03.02.2011 Kežmarok

Kežmarok 3. februára (TASR) – Kežmarským policajtom sa podarilo vypátrať a zároveň aj obviniť 26-ročného Petra D. z Holumnice, okres Kežmarok, z obzvlášť závažného zločinu podvodu.
Podľa riaditeľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru (OR PZ) v Kežmarku Jozefa Marhefku sa mal mladý muž dopustiť podvodu tak, že v období od júna 2009 do augusta minulého roku od rôznych ľudí vymámil finančnú hotovosť, dohromady vo výške viac ako 182.000 eur.
„Šetrením bolo zistené, že v okresoch Kežmarok, Levoča, Spišská Nová Ves, Poprad a v ďalších okresoch Slovenska, pod zámienkou zhodnotenia peňazí na burze prostredníctvom švajčiarskej banky, vylákal finančné prostriedky od rôznych osôb v rôznych výškach, “ objasnil Marhefka.
Na vylákanie peňazí použil určitú formu pyramídovej hry, pričom najprv získal od ľudí menšiu sumu, zhruba 200 eur a do týždňa im peniaze vrátil aj so 100-percentným ziskom. „Vytvoril si takto u občanov dôveru, rozšíril si dobré meno, a tak sa mu podarilo získať oveľa vyššie sumy, “ dodal riaditeľ. Prvé peniaze sa mu podarilo získať od muža z Humenného, od ktorého si vypýtal pôžičku na rodinný dom.
Oklamal tak viac ako 80 ľudí, trestné oznámenie už podalo 32 osôb. V prevažnej väčšine ide o občanov rómskeho etnika. Ostatní ľudia podľa polície trestné oznámenie zatiaľ nepodali, pretože sa domnievajú, že obvinený muž im ešte peniaze vráti. To sa však už s najväčšou pravdepodobnosťou nestane. Podľa predbežných zistení si Holumničan vzal úver, takže nedisponuje takým množstvo peňazí, aby mohol ľudí odškodniť. Polícia preto vyzýva občanov, ktorí boli takto poškodení, aby to ohlásili na OR PZ v Kežmarku alebo na akýkoľvek iný policajný útvar.
Mladému páchateľovi sa podarilo získať od svojich známych a rodinných príslušníkov sumy aj vo výške 40.000 eur. Niektorých dokonca presvedčil, aby predali byt, alebo si vzali úver. Za získané peniaze si podľa polície kupoval drahé veci, značnú sumu však minul na hracích automatoch.
Polícia vzniesla obvinenie ešte na konci januára, Peter D. je stíhaný na slobode. Podľa riaditeľa OR PZ v Kežmarku s políciou spolupracuje, najal si právnika a v trestnej činnosti už nepokračuje. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov.
 

Vyberte región